*Piekarnik nagrzewamy do 220 °C. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 60 minut. Wyjmujemy z foli, studzimy a potem obieramy.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.
Zmiksować buraki na puree.
Czekoladę rozpuścić używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlać gorącą kawę. Masło podzielić na kawałki i dodać do rozpuszczonej czekolady, odstawić do ostygnięcia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać i wmieszać do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodać buraki. Białka ubić na sztywną pianę, następnie ubijając dalej dodać cukier. Ubite biała dodać do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodać przesianą mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał "czekoladowy naleśnik".
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostawić do ostygnięcia w formie.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 350 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 23.3 g Cukry: 29.1 g Wymienniki: 5.2 WW: 2.9 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/buraczane-ciasto-czekoladowe/