Buraczane ciasto czekoladowe
 
Składniki
  • 200 g masła
  • 250 g upieczonych buraków*
  • 200 g czekolady 70%
  • 35 g kawy espresso
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 25 g kakao
  • 5 jajek
  • 170 g cukru
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
  1. *Piekarnik nagrzewamy do 220 °C. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 60 minut. Wyjmujemy z foli, studzimy a potem obieramy.
  2. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.
  3. Zmiksować buraki na puree.
  4. Czekoladę rozpuścić używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlać gorącą kawę. Masło podzielić na kawałki i dodać do rozpuszczonej czekolady, odstawić do ostygnięcia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać i wmieszać do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodać buraki. Białka ubić na sztywną pianę, następnie ubijając dalej dodać cukier. Ubite biała dodać do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodać przesianą mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał "czekoladowy naleśnik".
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostawić do ostygnięcia w formie.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 350 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 23.3 g Cukry: 29.1 g Wymienniki: 5.2 WW: 2.9 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/buraczane-ciasto-czekoladowe/