Wegański chleb bananowy
 
Składniki
  • 240 g mąki orkiszowej
  • 70 g oleju
  • 60 g cukru nierafinowanego
  • 80 g mleka ryżowego
  • 240 g bananów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Keksówkę nasmaruj delikatnie olejem.
  2. W mniejszej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgnieć widelcem na gładką masę, następnie dodaj je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą.
  3. Ciasto przełóż do foremki i piecz około 45-50 minut. Podawaj wystudzone. Można smarować masłem, dżemem, powidłami śliwkowymi lub innym ulubionym smarowidłem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 308 kcal Białka: 4.5 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 46.3 g Wymienniki: 5.8 WW: 1.2 WBT: 4.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/weganski-chleb-bananowy/