Przygotuj keksówkę o wymiarach 23 cm x 12 cm x 7 cm.
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Keksówkę nasmaruj masłem.
Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, aż masa się połączy. Wymieszaj razem wszystkie (mąkę, sodę i sól) sypkie składniki. Dodaj je do masy maślano-jajecznej i zmiksuj, aż wszystko się połączy. Dodaj zgniecione banany, śmietanę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż do keksówki i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 50-60 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy. Wyjmij z piekarnika i odstaw w keksówce na 10 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź - najlepiej na kratce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 284 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 13.5 g Cukry: 35.5 g Wymienniki: 4.9 WW: 3.5 WBT: 1.4
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/chleb-bananowy/