Pizza bezglutenowa z pieczarkami, papryką i oliwkami
 
Składniki
  • 40 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki teff
  • 110 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżkę oleju ryżowego (9g)
  • ½ łyżki octu
  • 4 g drożdży instant
  • zioła (majeranek, tymianek, oregano)
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Dodatki
  • 170g pieczarek (u mnie brązowych)
  • 90g pieczonej papryki
  • 180g mozzarelli
  • 20g oliwek
  • 60g passaty pomidorowej
  • 30g oleju do smażenia
  • pieprz i sól
Przygotowanie
  1. Przygotuj formę o wymiarach 35x24cm.
  2. Czerwoną paprykę włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut lub do czasu, gdy skórka zbrązowieje. Po wyjęciu włóż ją do woreczka foliowego do ostygnięcia. Potem obierz ją ze skórki. Oliwki pokrój na połówki. Pieczarki pokrój w plastry i obsmaż.
  3. Drożdże zalej odrobiną ciepłej wody i dodaj szczyptę cukru. Odstaw na 5 minut. Wsyp do miski mąkę, dodaj drożdże, wymieszaj, dodaj zioła oraz sól i ponownie wymieszaj. Dodaj jajko, ocet, szczyptę sody i pozostałą część ciepłej wody. Składniki wymieszaj łyżką, a następnie dokładnie zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. Formę o wymiarach 35x24 cm lub papier wysmaruj olejem ryżowym, natłuść ręce i przełóż ciasto, rozprowadzając je równomiernie. Wierzch posmaruj passatą pomidorową, rozłóż dodatki, przypraw pieprzem i solą.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok 10 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 225 kcal Białka: 9.5 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 25.5 g Wymienniki: 3.8 WW: 2.6 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/pizza-bezglutenowa-z-pieczarkami-paprykai-oliwkami/