Curry z kurczaka i mango
 
Składniki
  • 400 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
  • 250 g mango, waga po obraniu i pokrojeniu (1,5-2 sztuk)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 300 g mleka kokosowego
  • kawałek świeżej chili, pokrojonej na plasterki
  • świeża kolendra
Marynata do kurczaka
  • sól (najlepiej himalajska)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki (chili) w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ⅓ łyżeczki pasty curry (u mnie łagodnej)
Przygotowanie
  1. Pierś kurczaka oczyść z błonek, kostek i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, dodaj resztę składników marynaty: kurkumę, ostrą paprykę, świeży imbir, oliwę (pamiętajmy o wyrzuceniu włókien, które zbierają się na tarce podczas ścierania imbiru). Dokładnie wymieszaj i odstaw (na minimum godzinę, ale mięso będzie o wiele lepsze jeśli postoi w marynacie dłużej, np. kilka godzin na blacie w kuchni lub przez noc w lodówce. Przed smażeniem mięso musi ogrzać się do temperatury pokojowej).
  2. Mango obierz, obkrój pestkę z miąższu. Miąższ pokrój na kawałki mniej więcej tej samej wielkości, odłóż.
  3. W woku lub w garnku, ewentualnie na patelni podgrzać tłuszcz do smażenia. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony po około 1,5 minuty. Dodaj mango i smaż razem przez pół minuty. Wlej mleko kokosowe. Całość zagotuj, następnie gotuj jeszcze przez 1 do kilku minut na umiarkowanym ogniu aż sos nieco zgęstnieje a mango będzie miękkie - nie powinno się jednak rozpaść. Nie gotuj curry zbyt długo aby kurczak się nie wysuszył. My podawaliśmy z komosą ryżową. Posyp świeżą papryczką chili i kolendrą.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 111 kcal Białka: 10.8 g Tłuszcze: 4.7 g Cukry: 6.4 g Wymienniki: 1.5 WW: 0.6 WBT: 0.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/curry-z-kurczaka-i-mango/