Naleśniki owsiane [bezglutenowe]
 
Składniki
  • 4 jajka
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 400 ml mleka owsianego
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • 45 g masła klarowanego
Przygotowanie
  1. Do miski przesiej wszystkie mąki i dodaj sól. Powoli dodawaj mleko zmieszane z wodą. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę roztopionego masła klarowanego i ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum 30 minut.
  2. Dobrze rozgrzaną patelnię posmaruj tłuszczem używając pędzelka, nalej porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni jego cienką warstwą, rozprowadź po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 235 kcal Białka: 6.9 g Tłuszcze: 11.8 g Cukry: 25.2 g Wymienniki: 3.8 WW: 2.5 WBT: 1.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/nalesniki-owsiane/