Makaron z łososiem i salsa z mango
 
Składniki
Makaron z łososiem
  • 160 g makaronu (orkiszowego, spirale)
  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 150 g śmietany 18%
  • 9 g oleju z pestek winogron
  • 10 g parmezanu
  • 1 jajko
  • szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 10g soku z cytryny
  • natka pietruszki
Salsa z mango
  • 220 g mango
  • 10 g czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 10 g soku z cytryny
  • 9 g oliwy z oliwek
  • papryczka chili drobno posiekana
  • szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Makaron z łososiem
  1. Zagotowuj wodę w dużym garnku, posól, dodaj makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją. W międzyczasie podziel łososia na kawałki. Parmezan zetrzyj na tarce. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć łososia, przypraw solą i pieprzem i smaż ok 1-2 minut, dodaj sok z cytryny, smaż jeszcze minutę, zmniejsz ogień, dodaj śmietanę smaż następne kilka minut. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z łososiem, wymieszaj, smaż chwilę, do zgęstnienia. Podawaj z parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Salsa z mango
  1. Mango pokrój w kostkę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i chili (opcjonalnie), przypraw solą i pieprzem, wlej oliwę i sok z cytryny, wymieszaj. 100 g salsy z mango ma 1.8 wymiennika, w tym 1.4 WW i 0.4 WBT, 93 kcal, białka: 0.5 g, tłuszcze: 3.9 g, cukry 14.0 g
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2-3 Kalorie: 184 kcal Białka: 9.1 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 18.3 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.8 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/makaron-z-lososiem-i-salsa-z-mango/