Frytki z dyni piżmowej
 
Składniki
  • 300g dyni piżmowej
  • 15g oleju kokosowego (lub inny olej)
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Dynię (jej węższą podłużną część, bez gniazda nasiennego) pokrój w grube plastry, a następnie w spore frytki. Odrzuć skrajne kawałki. Frytki wrzuć do miski, wlej rozgrzany olej kokosowy, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj dłońmi. Ułóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 177 kcal Białka: 2.4 g Tłuszcze: 12.6 g Cukry: 13.5 g Wymienniki: 2.6 WW: 1.4 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/przystawki/frytki-z-dyni-pizmowej/