Naleśniki z gruszkami
 
Składniki
Nadzienie
  • 135g gruszek (waga po obraniu)
  • 20g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sok z ½ cytryny
Przygotowanie
  1. Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój jeszcze wzdłuż na pół. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, wsyp cukier i potrząsając patelnię rozprowadzić go po całej powierzchni. Postawić z powrotem na ogniu i podgrzewaj bez mieszania przez około 1 minutę lub do czasu aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni kolor na ciemny brąz (długość podgrzewania zależy od stopnia rozgrzania patelni, grubości dna patelni, wielkości ognia). Wówczas szybko wrzuć gruszki i potrząśnij patelnią, smaż na średnim ogniu przez około 10-15 minut przesuwając co jakiś czas gruszki z miejsca na miejsce i przewracając na drugą stronę. Zbrylony cukier powinien się rozpuścić od soków z gruszek. Na początku smażenia dodaj imbir, a w połowie skrop sokiem z cytryny. Na koniec gruszki mają zmięknąć, ale mają pozostać jeszcze jędrne.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 1 Kalorie: 155 kcal Białka: 2.9 g Tłuszcze: 1.6 g Cukry: 32.1 g Wymienniki: 3.5 WW: 3.2 WBT: 0.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/nalesniki-z-gruszkami/