Pasta z białej fasoli i ciecierzycy
 
Składniki
  • 90g suchych ziaren ciecierzycy
  • 75g suchych ziaren białej fasoli
  • 10g czosnku
  • 30g oliwy z oliwek
  • 20g cytryny
  • 50ml wody
  • sól (najlepiej himalajska)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Dzień przed przygotowywaniem pasty ciecierzycę i fasolę zalej zimną wodą, w osobnych naczyniach i zostaw na noc. Następnego dnia ciecierzycę i fasolę odcedź i opłucz. Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godzin (ciecierzycę) i 90 minut (fasolę) do miękkości. Ugotowane odcedź i opłucz.
  2. Ciecierzycę obierz z łupinek. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i włącz termoobieg. Ułóż ząbki czosnku na blasze do pieczenia i piecz aż zmiękną (ok. 20 minut). Po ostygnięciu wyciśnij z nich miąższ. Włóż upieczony czosnek, obraną ciecierzycę i ugotowaną fasolę do blendera i wlej sok z cytryny, lodowatą wodę oraz oliwę. Ucieraj przez chwilę, żeby wszystkie składniki się wymieszały, następnie dopraw solą i pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 176 kcal Białka: 7.6 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 17.6 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.7 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/pasta-z-bialej-fasoli-i-ciecierzycy/