Klopsy z indyka i cukinii
 
Składniki
  • 500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie filet)
  • 200 g cukinii (startej na grubej tarce)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej mięty (2,5 g)
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (2,5 g)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 80 g oleju słonecznikowego do obsmażenia (ok. 50 g zostanie na patelni)
Sos z kwaśnej śmietany i sumaku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 150 g greckiego jogurtu
  • 1 łyżeczka (2,5 g) startej skórki cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku (5 g), przeciśnięty przez praskę
  • 15 g oliwy
  • 1 łyżka (5 g) sumaku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem).
  2. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na klopsy oprócz oleju słonecznikowego. Uformuj z masy burgery o wadze mniej więcej 45 g.
  3. Wlej na patelnię olej słonecznikowy tak, żeby pokrył dno cienką dwumilimetrową warstwą. Rozgrzej dobrze i obsmaż klopsy partiami z obu stron na średnim ogniu. Smaż każdą partię około 4 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy.
  4. Ostrożnie przełóż burgery na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5-7 minut, aż będą upieczone w środku. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej, polane sosem z kwaśnej śmietany i sumaku lub z sosem serwowanym obok.
Sos z kwaśnej śmietany i sumak
  1. Wszystkie składniki wymieszaj w małej misce i wstaw do lodówki. 100 g sosu na 2 wymienniki, w tym 0,5 WW i 1,5 WBT, 171 kcal, białka: 3.0 g, tluszcze: 15.5 g, cukry: 4.7 g
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 158 kcal Białka: 21.1 g Tłuszcze: 7.8 g Cukry: 1.0 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.1 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/klopsy-z-indyka-i-cukinii/