80 g oleju słonecznikowego do obsmażenia (ok. 50 g zostanie na patelni)
Sos z kwaśnej śmietany i sumaku
100 g kwaśnej śmietany
150 g greckiego jogurtu
1 łyżeczka (2,5 g) startej skórki cytryny
1 mały ząbek czosnku (5 g), przeciśnięty przez praskę
15 g oliwy
1 łyżka (5 g) sumaku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem).
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na klopsy oprócz oleju słonecznikowego. Uformuj z masy burgery o wadze mniej więcej 45 g.
Wlej na patelnię olej słonecznikowy tak, żeby pokrył dno cienką dwumilimetrową warstwą. Rozgrzej dobrze i obsmaż klopsy partiami z obu stron na średnim ogniu. Smaż każdą partię około 4 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy.
Ostrożnie przełóż burgery na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5-7 minut, aż będą upieczone w środku. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej, polane sosem z kwaśnej śmietany i sumaku lub z sosem serwowanym obok.
Sos z kwaśnej śmietany i sumak
Wszystkie składniki wymieszaj w małej misce i wstaw do lodówki. 100 g sosu na 2 wymienniki, w tym 0,5 WW i 1,5 WBT, 171 kcal, białka: 3.0 g, tluszcze: 15.5 g, cukry: 4.7 g
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 158 kcal Białka: 21.1 g Tłuszcze: 7.8 g Cukry: 1.0 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.1 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/klopsy-z-indyka-i-cukinii/