Cytrynowe klopsy z porem
 
Składniki
  • 400 g porów
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 60 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 50 ml soku z cytryny
  • sól i czarny pieprz
Do podania
  • jogurt grecki
  • natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Pokrój pory w dwucentymetrowe plastry i gotuj je na parze przez około 20 minut, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia, a następnie odciśnij z resztek wody w ściereczce kuchennej. Wrzuć pory do robota kuchennego i dobrze posiekaj je pulsacyjnie, ale nie dopuść, żeby zmieniły się w papkę. Przełóż pory do dużej miski razem z mięsem, bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Wymieszaj i uformuj plaskie placuszki o średnicy mniej więcej 7 cm i wadze 100g. Włóż je do lodówki na pół godziny.
  2. Rozgrzej olej na dużej, ciężkiej patelni z pokrywką. Obsmaż klopsy z obu stron na złoto. W razie potrzeby możesz to zrobić partiami. Wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, a następnie ułóż na dnie klopsy. Zalej bulionem, żeby prawie, ale nie całkowicie, przykrył kotlety. Dodaj sok z cytryny i ½ łyżeczki soli. Zagotuj, następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kilka minut, jeśli trzeba, aż niemal cały płyn wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Na wierzch nałóż grecki jogurt i posyp natką pietruszki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 152 kcal Białka: 13.4 g Tłuszcze: 6.6 g Cukry: 10.0 g Wymienniki: 2.1 WW: 1.0 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/cytrynowe-klopsy-z-porem/