Zupa mocy
- G – do 4 l wrzącej wody, dodać:
- G – ½ łyżeczki tymianku,
- G – szczyptę kurkumy,
- G – ½ łyżeczki rozmarynu,
- Sł – 1 łyżeczkę kminku w całości,
- O – pieprz kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości,
- O – ½ łyżeczki cząbru,
- O – plaster świeżego imbiru,
- O – ziele angielskie,
- O – ½ łyżeczki kardamonu
- Sn – ok. 2 łyżki soli himalajskiej do smaku,
- K – indyk (kurczak) - ja dodaję szyję z indyka
- Sł – wołowina (kawałek z kością - np. szponder)
- K – pęczek zielonej pietruszki,
- G – można uzupełnić zupę wrzątkiem,
- G – dodać liść laurowy
- Sł – korzeń Dang Gui (arcydzięgla chińskiego) - 4-5 plasterków,
- Sł – korzeń Huang Qi (astragalusa) 4-5 plasterków,
- Sł – korzeń He Shou Wu (rdestu wielokwiatowego) - 4-5 kawałków,
- Sł –grzybek shitake,
- Sł – 4-5 średnich przekrojonych marchewek,
- Sł – 2, 3 korzenie pietruszki (przekrojone wzdłuż),
- O – 2 duże całe cebule,
- O – por,
- O – kawałek selera,
- O – jarmuż,
- Sn – kombu
- G – dodać szczyptę majeranku,
- Sł – dodać szczyptę kminku,
- O – dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym
- Sn – ewentualnie dosolić.
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-mocy-2/
3.5.3229