Zupa mocy
 
Składniki
  • G – do 4 l wrzącej wody, dodać:
  • G – ½ łyżeczki tymianku,
  • G – szczyptę kurkumy,
  • G – ½ łyżeczki rozmarynu,
  • Sł – 1 łyżeczkę kminku w całości,
  • O – pieprz kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości,
  • O – ½ łyżeczki cząbru,
  • O – plaster świeżego imbiru,
  • O – ziele angielskie,
  • O – ½ łyżeczki kardamonu
  • Sn – ok. 2 łyżki soli himalajskiej do smaku,
  • K – indyk (kurczak) - ja dodaję szyję z indyka
  • Sł – wołowina (kawałek z kością - np. szponder)
gotować wszystko 3 godz., a potem dodać:
  • K – pęczek zielonej pietruszki,
  • G – można uzupełnić zupę wrzątkiem,
  • G – dodać liść laurowy
  • Sł – korzeń Dang Gui (arcydzięgla chińskiego) - 4-5 plasterków,
  • Sł – korzeń Huang Qi (astragalusa) 4-5 plasterków,
  • Sł – korzeń He Shou Wu (rdestu wielokwiatowego) - 4-5 kawałków,
  • Sł –grzybek shitake,
  • Sł – 4-5 średnich przekrojonych marchewek,
  • Sł – 2, 3 korzenie pietruszki (przekrojone wzdłuż),
  • O – 2 duże całe cebule,
  • O – por,
  • O – kawałek selera,
  • O – jarmuż,
  • Sn – kombu
i gotować jeszcze przez godzinę. Jeśli zupie brak smaku to można jeszcze doprawiać w kolejności smaków np:
  • G – dodać szczyptę majeranku,
  • Sł – dodać szczyptę kminku,
  • O – dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym
  • Sn – ewentualnie dosolić.
Przygotowanie
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-mocy-2/