Stek z kalafiora
 
Składniki
  • 300g kalafiora
  • 25g oliwy (lub oleju)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól himalajska
Przygotowanie
  1. Kalafior przetnij na pół i z każdej połówki odetnij po steku o grubości ok. 2 cm. Kumin upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu. Zmieszaj z odrobiną soli i kurkumą i 1 łyżką oliwy. Mieszanką posmaruj steki z obydwu stron. Obsmaż je na pozostałej oliwie z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Przełóż na blachę i wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 109 kcal Białka: 2.7 g Tłuszcze: 9.6 g Cukry: 3.0 g Wymienniki: 1.3 WW: 0.3 WBT: 1.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/przystawki/stek-z-kalafiora/