Klopsy z łososia i batatów
 
Składniki
  • 150 g batatów
  • 350 g łososia (waga bez skóry)
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 18 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • starta skórka z limonki
Przygotowanie
  1. Obranego batata pokrój w małą kosteczkę i podsmaż na suchej patelni do miękkości (przez ok. 15 minut) co chwilę mieszając i podlewając kilkoma łyżkami wody. Ostudź.
  2. Łososia oczyścić ze skóry, opłucz, osusz i sprawdzić czy nie ma ości, pokrój w kostkę. Ugotowaną kaszę włóż do pojemnika rozdrabniacza (malaksera) i zmiksuj. Dodaj łososia, bataty, oliwę, natkę pietruszki i szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i wszystko rozdrobnij na niewielkie kawałeczki (na małych obrotach, masa ma być niejednorodna). Dodaj jajko, połącz z masą i uformuj klopsy, każdy o wadze 45 g. Obtoczyć w dłoniach w wodzie i ułóż na nagrzanej patelni.
  3. Smaż na umiarkowanym ogniu przez ok. 4 minuty, następnie ostrożnie przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Można dodatkowo doprawić sokiem z limonki.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 203 kcal Białka: 13.5 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 11.1 g Wymienniki: 2.7 WW: 1.1 WBT: 1.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/klopsy-z-lososia-i-batatow/