Tagliatelle z botwinką i serem kozim
 
Składniki
  • 100g liści botwniki
  • 250g rmakaronu tagliatelle
  • 120g sera koziego (u mnie naturalny do smarowania)
  • 45g oliwy z oliwek
  • 10g czosnku
  • 15g parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Liście botwinki grubo pokrój.
  2. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Około 3 minuty przed końcem gotowania dodaj pokrojoną botwinkę.
  3. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj czosnek, chwilkę podgrzać nie rumieniąc. Na patelnię z czosnkiem włóż odcedzony makaron wraz z botwinką (zostaw sobie trochę wody). Wymieszać, podgrzewać przez 2 minuty.
  4. Dodać pokrojony na kawałki lub rozdrobniony widelcem ser, dodaj odstawionej wody z gotowania makaronu, żeby otrzymać kremową konsystencję sosu, wyłóż na talerze, polej pozostałą oliwą z oliwek, posyp świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 202 kcal Białka: 6.7 g Tłuszcze: 9.1 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 3.4 WW: 2.3 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/tagliatelle-z-botwinka-i-serem-kozim/