Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
 
Składniki
Kruchy spód
  • 70 g mąki orkiszowej
  • 70 g mąki owsianej
  • 30 g skrobii ziemniaczanej
  • 135 g masła, zimnego
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Rabarbar
  • 550 g rabarbaru
  • 2 łyżki (30 g) skrobii ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 70 g dżemu malinowego (ja użyłam St. Dalfour)
Beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • ¼ łyżeczki kamienia winnego (creme of tartare)
Przygotowanie
  1. Formę o wymiarach 25x25 cm wysmaruj masłem i wyłuż papierem do pieczenia.
  2. Mąki przesiej do miski, dodaj drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksuj mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcieraj palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto. Schłódź ciasto w lodówce przez ok. 30 minut, następnie rozwałkuj nim przygotowaną wcześniej formę.
  3. Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170°C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
  4. Rabarbar opłucz, osusz i pokrój na skośne 1 cm kawałki. Nie obieraj ze skórki. Włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj. Następnie zgrubnie wymieszaj z dżemem.
  5. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijaj na wysokich obrotach miksera, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj przez pół minuty.
  6. Na podpieczony spód wyłóż rabarbar, na wierzch połóż bezę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 170 °C, następnie nastaw piekarnik na suszenie (60°C) i ustaw czas na 20 minut. Wyjmij z piekarnika, beza z wierzchu powinna być twarda, po rozkrojeniu w środku mięciutka.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 247 kcal Białka: 3.2 g Tłuszcze: 11.4 g Cukry: 32,2 g Wymienniki: 4.8 WW: 3.2 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-beza/