Sałatka z pęczaku i zielonej pietruszki
 
Składniki
  • 40 g pęczaku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 80 g natki pietruszki
  • 150 g fety
  • 150 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w centymetrową kostkę
  • 40g orzechów nerkowca, lekko uprażonych i grubo posiekanych
  • 10g dymki drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka za'ataru
  • ½ łyżeczki nasion kolendry, lekko uprażonych i zmiażdżonych w moździerzu
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Wsyp pęczak do niewielkiego rondelka, zalej dużą ilością wrzącej wody i ogotuj 15 minut lub do czasu aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź na gęstym sitku, potrząśnij, żeby usunąć resztki wody, po czym przełóż do dużej misy.
  2. Pokrusz fetę na kawałki (mniej więcej wielkości 2 cm) i delikatnie wymieszaj w małej misce z 1½ łyżki oliwy, za'atarem, nasionami kolendry i kuminem. Odstaw do zamarynowania, a w tym czasie przygotuj resztę składników sałatki.
  3. Posiekaj drobno pietruszkę i włóż do miski razem z dymką, czosnkiem. orzechami nerkowca, papryką, zielem angielskim, sokiem z cytryny, pozostałą oliwą i ugotowanym pęczakiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw marynowaną fetą. Gotowe.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 217 kcal Białka: 6.3 g Tłuszcze: 17.1 g Cukry: 9.5 g Wymienniki: 2.7 WW: 0.9 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/salatki/salatka-z-peczaku-i-zielonej-pietruszki/