Placuszki na maślance
 
Składniki
  • 265 g mąki orkiszowej
  • 420 g maślanki
  • ½ łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 18 g fruktozy lub zamiennie - 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki (18 g) oleju
  • ekstrakt z wanilii
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiać. Dodać maślankę, sól, proszek do pieczenia, sodę, fruktozę (lub zamiennie cukier), żółtka jajek, olej. Wymieszać na jednolitą masę. Z białek ubić pianę i dodać do reszty składników. Nakładać dużą łyżką. Piec na złoty kolor. Na patelnię nie dajemy już tłuszczu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 206 kcal Białka: 7.8 g Tłuszcze: 4.7 g Cukry: 33.0 g Wymienniki: 4.0 WW: 3.3 WBT: 0.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/placuszki-na-maslance/