Placuszki z boćwiny
 
Składniki
  • 400 g buraka liściowego (boćwiny), bez białych części łodyg
  • 30 g natki pietruszki
  • 20 g kolendry
  • 20 g koperku
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 5 g czosnku
  • 80 g fety, pokruszonej na małe kawałki
  • 40 g oleju z pestek winogron (przygotujcie sobie ok. 50-60 g - waga przeze mnie podana jest po odjęciu tego co wchłonęły papierowe ręczniki)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 i ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • cytryna do podania
Przygotowanie
  1. Zagotuj w dużym garnku posoloną wodę i wrzuć na wrzątek boćwiną. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Odcedź i odciśnij liście z wody, aż będą zupełnie suche. Następnie wrzuć boćwinę razem z ziołami, gałką muszkatołową, cukrem, mąką, czosnkiem, jajkami, ½ łyżeczki soli i czarnym pieprzem do robota kuchennego. Zmiksuj na gładko, dodaj fetę i jeszcze raz wymieszaj masę ręcznie.
  2. Na średniej wielkości patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Umieść na średnim ogniu i łyżką nakładaj na patelnię masę z boćwiny - czubata łyżka na placek. Delikatnie rozpłaszcz masę na placki o średnicy 7 cm i grubości 1 cm. Na patelni powinny ci się zmieścić 3 placuszki naraz. Smaż placki 3-4 minuty, aż się zrumienią, obracając raz na drugą stronę. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmaż pozostałe placki, dodając oleju w razie potrzeby. Podawaj ciepłe, z cząstkami cytryny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 183 kcal Białka: 7.8 g Tłuszcze: 12.6 g Cukry: 5.6 g Wymienniki: 2.4 WW: 1.0 WBT: 1.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/placuszki-z-bocwiny/