350 g pora razem z jasnymi częściami, posiekanego na cienie plasterki
20 g cukru trzcinowego
75 g syropu z owoców granatu
200 g ziarna orkiszu (ewentualnie pszenicy) łuskanych lub w całości
500 ml bulionu z kurczaka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
grecki jogurt do podania
Przygotowanie
Oddziel białe łodygi boćwiny od zielonych liści, używając małego ostrego noża. Potnij łodygi na centymetrowe kawałki, a liście na dwucentymetrowe paski. Nie mieszaj ich ze sobą.
Rozgrzej na dużej patelni z grubym dnem oliwę i masło. Wrzuć na tłuszcz pory i smaż 3-4 minuty, mieszając. Dodaj łodygi boćwiny i smaż przez kolejne 3 minuty, następnie powtórz to samo z liśćmi. Dodaj cukier, syrop z owoców granatu oraz orkisz i dobrze wymieszaj. Dodaj bulion, ¾ łyżeczki soli i trochę czarnego pieprzu, zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 60-70 minut. Orkisz po tym czasie powinien być al dente.
Zdejmij pokrywkę i w razie potrzeby zwiększ ogień, żeby cała pozostała woda wyparowała. Dno patelni powinno być suche, z kawałkami spalonego karmelu. Zdejmij naczynie z ognia.
Przed podaniem dopraw danie do smaku. Podawaj na ciepło z dodatkiem greckiego jogurtu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 138 kcal Białka: 6.8 g Tłuszcze: 5.0 g Cukry: 16.5 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.6 WBT: 0.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/orkisz-z-bocwina/