Kasza jęczmienna z kurkami
 
Składniki
  • 150 g kaszy jęczmiennej grubej,
  • 100 g kurek
  • 20 g orzechów włoskich
  • 40 g masła
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Kaszę jęczmienną wypłucz w zimnej wodzie, odcedź. Zagotuj 350 ml osolonej wody. Do gotującej się wody wrzucić kaszę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Kasza w tym czasie wchłonie całą wodę. Orzechy rozgnieć w moździerzu lub posiekaj na drobne kawałki. Na patelnię wsyp orzechy, dodaj kaszę oraz kurki. Całość smaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj masło, przypraw solą i pieprzem. Przemieszaj aż masło się rozpuści. Gotowe.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 204 kcal Białka: 3.8 g Tłuszcze: 10.4 g Cukry: 23.8 g Wymienniki: 3.5 WW: 2.4 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/kasza-jeczmienna-z-kurkami/