Ciasto czekoladowe z cukinią
 
Składniki
  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g oleju (pół szklanki)
  • 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
  • 2 dużej jajka
  • 120 g jogurtu koziego
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 60 g kakao
  • 340 g cukinii startej na tarce
  • 60 g posiekanej czekolady 70%
Przygotowanie
  1. Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól, zmiksować. Po kolei wbijać jajka, nie przestając miksować. Dodawać mąkę na przemian z jogurtem, miksjąc. Dodać kakao, zmiksowąć. Na końcu dodać cukinię i czekoladę, wymieszać.
  2. Blachę o wymiarach 22x33 cm, wyłożyć papiertem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC, przez ok. 45-55 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 344 kcal Białka: 5.2 g Tłuszcze: 19.4 g Cukry: 37.0 g Wymienniki: 5.7 WW: 3.7 WBT: 2.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-czekoladowe-z-cukinia/