7 naleśników według tego przepisu Naleśniki z mąką z ciecierzycy
250 g wołowiny na pieczeń, zmielonej
250 g pieczarek
250 g pora
300 g passaty pomidorowej
75 g sera gouda startego na tarce o grubych oczkach
125 g mozzarelli
50 g oliwy
Przygotowanie
Pory pokrój w dwucentymetrowe plastry i gotuj je na parze przez około 20 minut, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia, a następnie odciśnij z resztek wody w ściereczce kuchennej. Wołowinę podsmaż na patelni, odstaw. Pieczarki pokrój i również obsmaż na patelni.
Na spód tortownicy o średnicy 20 cm połóż pierwszy naleśnik. Rozłóż na niego:
pół porcji wołowiny oraz ½ mozzarelli. Połóż kilka łyżek passaty. Przykryj naleśnikiem. astępne porcje to:
pół porcji przygotowanych porów i kilka łyżek passaty,
połowę obsmażonych pieczarek i kilka łyżek passaty
pół porcji wołowiny wraz z ½ porcji mozarelli i kilka łyżek passaty,
pół porcji przygotowanych porów i kilka łyżek passaty,
połowę obsmażonych pieczarek i kilka łyżek passaty.
Na wierzch połóż ostatni naleśnik. Posyp go serem gouda. Tortownicę przykryj folią aluminiową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez ½ godziny, 10 minut przed końcem ściągnij folię.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 161 kcal Białka: 9.2 g Tłuszcze: 8.5 g Cukry: 11.9 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.2 WBT: 1.1
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/tort-nalesnikowy-z-wolowina-porem-i-pieczarkami/