Tort naleśnikowy z wołowiną, porem i pieczarkami
 
Składniki
  • 7 naleśników według tego przepisu Naleśniki z mąką z ciecierzycy
  • 250 g wołowiny na pieczeń, zmielonej
  • 250 g pieczarek
  • 250 g pora
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 75 g sera gouda startego na tarce o grubych oczkach
  • 125 g mozzarelli
  • 50 g oliwy
Przygotowanie
  1. Pory pokrój w dwucentymetrowe plastry i gotuj je na parze przez około 20 minut, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia, a następnie odciśnij z resztek wody w ściereczce kuchennej. Wołowinę podsmaż na patelni, odstaw. Pieczarki pokrój i również obsmaż na patelni.
  2. Na spód tortownicy o średnicy 20 cm połóż pierwszy naleśnik. Rozłóż na niego:
  3. pół porcji wołowiny oraz ½ mozzarelli. Połóż kilka łyżek passaty. Przykryj naleśnikiem. astępne porcje to:
  4. pół porcji przygotowanych porów i kilka łyżek passaty,
  5. połowę obsmażonych pieczarek i kilka łyżek passaty
  6. pół porcji wołowiny wraz z ½ porcji mozarelli i kilka łyżek passaty,
  7. pół porcji przygotowanych porów i kilka łyżek passaty,
  8. połowę obsmażonych pieczarek i kilka łyżek passaty.
  9. Na wierzch połóż ostatni naleśnik. Posyp go serem gouda. Tortownicę przykryj folią aluminiową.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez ½ godziny, 10 minut przed końcem ściągnij folię.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 161 kcal Białka: 9.2 g Tłuszcze: 8.5 g Cukry: 11.9 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.2 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/tort-nalesnikowy-z-wolowina-porem-i-pieczarkami/