Zupa z białych warzyw z kurkami
 
Składniki
  • 200 g ziemniaka (waga po obraniu)
  • 45 g masła
  • 100 g cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 200 g korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę (waga po obraniu)
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry (opcjonalnie)
  • 150 g kurek
  • 50 g chleba (waga bez skórki)
  • 100 g śmietany 18%
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka pietruszki (do przybrania)
Przygotowanie
  1. Ziemniaka obierz, umyj i zetrzyj drobno na tarce. Rozgrzej 1 łyżkę masła i podduś cebulę z korzeniem pietruszki. Dodaj starty ziemniak i także podsmaż.
  2. Zawartość patelni wymieszaj z bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut, potem dokładnie zmiksuj blenderem.
  3. Oczyść grzyby. Tosty (przedtem odetnij od nich skórkę) pokrój w kostkę, rozgrzej 2 łyżki masła, usmaż na nim grzanki i odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na pozostałym maśle smaż grzyby na dużym ogniu przez 5 minut.
  4. Zupę wymieszaj ze śmietaną, zagotuj, posyp usmażonymi kurkami, przypraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 70 Białka: 1.5 Tłuszcze: 4.2 Cukry: 6.5 Wymienniki: 1.1 WW: 0.7 WBT: 0.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-z-bialych-warzyw-z-kurkami/