Szarlotka apple pie
 
Składniki
Ciasto
  • 450 g mąki orkiszowej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 290 g masła, zimnego
  • ok. 3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie
  • 2 kg jabłek szarlotkowych (u mnie szara reneta) - 1,5 kg po obraniu, bez skórki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru nierafinowanego
  • 1 op. cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
Przygotowanie
  1. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 27 cm lub formę rozszerzającą się ku górze (jak na pie lub paellę) o średnicy dna 24 cm. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło. Zmiksuj mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcieraj wszystko palcami lub siekaj na stolnicy jak ciasto kruche). Dodaj wodę i jeszcze przez chwilkę miksuj lub zagniataj ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złącz je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszcz na placek, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Formę do pieczenia posmaruj grubo masłem. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkuj na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę mąkę lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyłóż spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Piekarnik nagrzej do190°C.
  2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałeczki (3 mm plasterki). Włóż do większej miski, dodaj cukier, cynamon, cukier waniliowy i wymieszaj. Drugą część ciasta rozwałkuj na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłóż na spód z ciasta, przykryj rozwałkowanym ciastem, dociśnij brzegi delikatnie je sklejając. Nożem przebij ciasto w 4-5 miejscach i wstawić do piekarnika. Piecz przez 70 minut w 190°C. Pod koniec pieczenia możesz okryć brzegi ciasta kawałkami folii aluminiowej gdyby były już dobrze zrumienione. Posyp cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 221 kcal Białka: 2.6 g Tłuszcze: 11.3 g Cukry: 27.4 g Wymienniki: 3.8 WW: 2.7 WBT: 1.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/szarlotka-apple-pie/