Słodkie bułeczki z bitą śmietaną
 
Składniki
Ciasto
  • 450 g mąki orkiszowej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 95 g cukru nierafinowanego
  • 2 jajka
  • 125 g roztopionego i przestudzonego masła
Nadzienie
  • 240 g szklanki śmietanki kremówki
  • 35 g szklanki cukru pudru
  • 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
  1. Drożdże rozpuść w mleku z łyżką cukru. Odstaw na 5 -8 minut. Następnie wbij jajka, wlej ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki. Zacznij wyrabiać powoli dosypując resztę mąki. Przykryj i odstawi na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto podziel na 14 równych części. Z każdej uformuj podłużną bułeczkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na 30 minut. Bułeczki powinny ładnie podrosnąć. Piekarnik nastawić na 180°C. Wyrośnięte drożdżówki wstaw do piekarnika i piecz około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią. Ostudź.
  2. Śmietankę ubij na sztywno, wsyp cukier, wlej ekstrakt i wymieszaj.
  3. Ostudzone bułeczki nadziewaj albo szprycą albo przekrój na pół i przełóż ok. 20 g śmietankowego kremu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 378 kcal Białka: 6.6 g Tłuszcze: 18.2 g Cukry: 46.8 g Wymienniki: 6.6 WW: 4.7 WBT: 1.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/slodkie-buleczki-z-bita-smietana/