Paluchy z ciasta francuskiego z chia
 
Składniki
  • 120 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 10 g nasion chia
  • sól (najlepiej himalajska)
Przygotowanie
  1. Gotowy płat ciasta francuskiego jeszcze bardziej rozwałkuj na grubość około 3 mm, prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm. Prostokąt posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą i nasionami chia.
  2. Prostokąt złóż na pół z nadzieniem w środku, wzdłuż krótszego boku, otrzymując prostokąt 10 x 15 cm. Lekko dociśnij ciasto, pokrój na 1,5 cm paski.
  3. Trzymając za końce, zwiń je kilkakrotnie tworząc spiralki i posmaruj je jajkiem.
  4. Posyp resztą chia. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut na złoty kolor.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 474 kcal Białka: 7.8 g Tłuszcze: 34.4 g Cukry: 33.2 g Wymienniki: 6.7 WW: 3.3 WBT: 3.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/domowepieczywo/paluchy-z-ciasta-francuskiego-z-chia/