Sałatka z chorizo i ziemniaków z rukolą i płatkami manchego
 
Składniki
  • 500 g twardych (sałatkowych) ziemniaków
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • oliwa do smażenia
  • 200 g kiełbasy chorizo, przekrojonej na pół, a następnie pokrojonej w cienkie plasterki
  • 75 g odsączonych, suszonych pomidorów
  • skórka i sok z jednej cytryny, skórkę należy usunąć skrobakiem do cytrusów, żeby powstały cienkie, wijące się paseczki
  • 30g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół, następnie pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 duży ząbek czosnku, zmielony
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól (najlepiej himalajska) i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 10 g rukoli, pokrojonej w paski
  • 150 g sera manchego, pokrojonego łopatką do sera w cienkie płatki
Przygotowanie
  1. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie (w łupinach) na średnim ogniu. Gdy będą już miękkie, odsącz je, obierz z łupin i odstaw, żeby całkowicie wystygły. Potem pokrój na plasterki grubości 1,5 cm i przełóż do dużej miski. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni ustawionej na średnim ogniu, następnie wrzuć plasterki chorizo i smaż 10 minut lub do czasu, gdy kiełbasa stanie się chrupiąca. Wówczas przełóż ją do miski z ziemniakami i dodaj suszone pomidory, skórkę z cytryny i cebulę. Używając trzepaczki, w małej misce wymieszaj czosnek z oliwą extra virgin i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, następnie zalej dressingiem sałatkę. Parę razy potrząśnij delikatnie miską, żeby wszystkie składniki zanurzyły się w sosie i przełóż got sałatkę na półmisek.
  2. Przed podaniem posyp potrawę paskami liści rukoli i płatkami manchego.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 211 kcal Białka: 9.6 g Tłuszcze: 14.5 g Cukry: 10.6 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.1 WBT: 1.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/przekaski/salatka-z-chorizo-i-ziemniakow-z-rukola-i-platkami-manchego/