Tarta dyniowa z ricottą
 
Składniki
Spód
  • 300 g ciasteczek (ja użyłam ciasteczek belvita zboże i mleko - mają lekko słonawy smak)
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
Masa
  • 500 g ricotty
  • 300 g pieczonej dyni*
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 4 jajka
Do dekoracji
  • 225 g śmietany 36%
  • 36 g cukru
  • 4 g żelatyny
Przygotowanie
  1. Przygotuj tartę o średnicy 27 cm
  2. Ciasteczka bardzo dokładnie rozkrusz na proszek w rozdrabniaczu lub melakserze. Dodaj roztopione masło i zmiksuj na gładką masę. Formę na tartę o średnicy 27 cm wyłóż ciasteczkami, jak najmocniej dociskając ciasteczka do formy. Wstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do 180°C. Do miski włóż ser ricotta, dodaj skórkę z pomarańczy i ekstrakt, wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj na małych obrotach miksera. Następnie dodaj cukier i znów zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku za każdym razem miksując (krótko, tylko do połączenia się składników). Na koniec zmiksuj z purée dyniowym.
  3. Na spód z ciasteczek wysyp cynamon i gałkę i rozprowadź palcami po powierzchni tarty, wyłóż masę serową, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 35 - 40 minut lub do czasu aż masa będzie już dobrze ścięta. Tartę udekoruj bitą śmietaną**.
Wskazówki
  1. *Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyj i pokrój na około 6 części, usuń pestki. Połóż na blaszce skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrąż miąższ z upieczonej dyni i zmiksuj ją blenderem na gładkie purée. Odmierz potrzebną ilość.
  2. ** Jak zrobić bitą śmietanę: Śmietankę, a także potrzebne do ubijania miskę i trzepaczkę dobrze schłodź. Ubijaj śmietankę, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Wtedy dodaj cukier puder. Na 250 g śmietanki 40 g cukru pudru. Jeśli ubijasz śmietankę mikserem, zacznij od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje, obniż je. Nie ubijaj za długo, inaczej zaczną tworzyć się grudki tłuszczu. Rozpuść żelatynę w 2-3 łyżkach wody. Dodaj do niej łyżkę bitej śmietany a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 275 kcal Białka: 7.4 g Tłuszcze: 17.3 g Cukry: 22.4 g Wymienniki: 4.1 WW: 2.2 WBT: 1.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/tarta-dyniowa-z-ricotta/