Croque-madame
 
Składniki
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 1 plasterek szynki
  • 1 plasterek ementalera
  • 25 g masła
  • 1 jajko
Przygotowanie
  1. Na kromkę chleba kładziemy szynkę i ser, przykrywamy drugą kromką i ściskamy je lekko. W ten sam sposób postępujemy z dwiema pozostałymi kromkami. Na patelni topimy 25 g masła i na średnim ogniu z każdej strony przysmażamy kanapki. Gdy tylko sie zezłocą, a ser stopi, croque-monsieur jest gotowy. Aby otrzymać croque-madame, na upieczoną kanapkę nakładamy sadzone jajko.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 1 Kalorie: 347 kcal Białka: 10.9 g Tłuszcze: 24.8 g Cukry: 20.2 g Wymienniki: 4.7 WW: 2.0 WBT: 2.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/croque-monsieur-i-croque-madame/