100 g prażonej kukurydzy (popcornu) według tego przepisu Popcorn
1 posiekana papryczka chili bez pestek (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Marchew, dynię, ziemniaki, pietruszkę obierz a następnie pokrój stylem mirepoix, czyli w grubą, nieregularną kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm. Cebulę, por i czosnek posiekaj w drobną kostkę (styl macedoine).
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, por, czosnek i razem zeszklij. W momencie gdy warzywa zmiękną, dodaj imbir oraz chili, a następnie pozostałe składniki (marchew, ziemniaka, dynię, pietruszkę). Całość zalej bulionem, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. W międzyczasie upraż popcorn.
Pod koniec gotowania dodaj ziarna prażonego sezamu, następnie zestawić zupę z palnika, lekko ostudź i zmiksuj na jednolitą masę. Przed podaniem zupę krem ponownie zagotuj, w miarę konieczności doprawić solą oraz pieprzem. Gorącą zupę przelej do miski i przed samym podaniem posyp popcornem.
I informacja dla tych, których niepokoi wysoki indeks glikemiczny dyni i marchwi - prawie 90% dyni to woda. Udział węglowodanów waha się jedynie na poziomie 7-8g/100g produktu. Dany rodzaj węglowodanów może mieć wysoki IG, ale ze względu na małą ich ilość w produkcie nie ma to dużego znaczenia. Również gotowana marchewka mimo dosyć wysokiego IG nie powoduje dużego wyrzutu insuliny do krwi, bowiem zawiera tylko 7% węglowodanów. Wartości ładunku glikemicznego są bardziej przydatne diabetykom w układaniu odpowiedniej diety i ocenie produktów.