Słonecznik zalej wrzątkiem i zostaw na 20 minut (najlepiej na noc).
Słonecznik odcedź, zalej taką ilością wody aby przykryć ziarna, dodaj łyżkę oliwy, szczyptę soli, pieprzu i sok z cytryny i zacznij miksować. Miksuj z przerwami przez około 3 minuty, następnie dodaj kilka łyżek wody i dalej miksuj. Odcedź słonecznik w gazie, dokładnie odciskając go z resztek płynu. Otrzymany płyn to gotowa śmietanka słonecznikowa.
Pokrój pieczarki i boczniaki. Pamiętaj, żeby boczniaki pokroić wzdłuż blasze, w przeciwnym razie będą twarde i gumiaste. Na dnie dużego rondla rozgrzej olej, dodaj boczniaki i smaż przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlej sos sojowy oraz cukier, intensywnie zamieszaj i smaż kolejne 2 - 3 minuty z dwóch stron. Zdejmij z patelni i odłóż na bok na ręcznik papierowy.
Do tego samego rondla wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i dodaj cebulę. Smaż przez 3 - 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i złocista, a następnie dodaj pieczarki. Zamieszaj, wlej żubrówkę i zwiększ ogień. Kiedy żubrówka odparuje, smaż pieczarki jeszcze 2 - 3 minuty i dodaj pozostałe składniki. Delikatnie wymieszaj i duś przez 5 minut. Możesz podać z ryżem lub pieczywem oraz świeżą pietruszką.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 135 kcal Białka: 5.0 g Tłuszcze: 10.5 g Cukry: 5.1 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.5 WBT: 1.1
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/grzybowy-stroganoff/