Buraczane ciasto czekoladowe z nutą dekadencji
 
Składniki
  • 200 g masła
  • 250 g upieczonych buraków*
  • 200 g czekolady 70%
  • 35 g kawy espresso
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 25 g kakao
  • 5 jajek
  • 170 g cukru
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 25 g czekolady 70%
  • 50 g śmietanki 36%
Przygotowanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Zmiksuj buraki na puree. Czekoladę rozpuść używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlej gorącą kawę. Masło podziel na kawałki i dodaj do rozpuszczonej czekolady, odstaw do ostygnięcia. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem i odstaw na bok. Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep i wmieszaj do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodaj buraki. Białka ubij na sztywną pianę, następnie ubijając dalej dodaj cukier. Ubite białka dodaj do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodaj przesianą mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszaj delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał "czekoladowy naleśnik". Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia w formie.
  2. W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Nałóż na ostygnięte ciasto czekoladowe.
  3. *Piekarnik nagrzewamy do 220 °C. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 60 minut. Wyjmujemy z foli, studzimy a potem obieramy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 356 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 24.3 g Cukry: 28.4 g Wymienniki: 5.2 WW: 2.8 WBT: 2.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/buraczane-ciasto-czekoladowe-z-nuta-dekadencji/