Nagrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Zmiksuj buraki na puree. Czekoladę rozpuść używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlej gorącą kawę. Masło podziel na kawałki i dodaj do rozpuszczonej czekolady, odstaw do ostygnięcia. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem i odstaw na bok. Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep i wmieszaj do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodaj buraki. Białka ubij na sztywną pianę, następnie ubijając dalej dodaj cukier. Ubite białka dodaj do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodaj przesianą mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszaj delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał "czekoladowy naleśnik". Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia w formie.
W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Nałóż na ostygnięte ciasto czekoladowe.
*Piekarnik nagrzewamy do 220 °C. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 60 minut. Wyjmujemy z foli, studzimy a potem obieramy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 356 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 24.3 g Cukry: 28.4 g Wymienniki: 5.2 WW: 2.8 WBT: 2.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/buraczane-ciasto-czekoladowe-z-nuta-dekadencji/