Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem
 
Składniki
  • 250 g makaronu orecchiette
  • 400 g małych brukselek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g masła
  • 5 g czosnku
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki liści oregano
  • drobno starty parmezan (do posypania)
Przygotowanie
  1. Obierz brukselki z zewnętrznych liści i pokrój w ćwiartki. Wrzuć makaron do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 2 minuty krócej niż na opakowaniu - makaron będzie jeszcze ok. 2 minut w sosie, więc musimy zadbać o to, żeby nie był za miękki (u mnie 10 minut). W trakcie gotowania makaronu włóż drobno pokrojony boczek na patelnię i dobrze wysmaż.
  2. Rozgrzej rondel takiej wielkości, żeby pomieścił całą potrawę. Włóż masło, czosnek oraz oregano i smaż 1 minutę. Wrzuć brukselkę i smaż ok. 6-8 minut (powinna być chrupiąca. Wlej śmietanę i sok z cytryny, dołóż makaron i mieszaj podgrzewając do temperatury spożycia (ok. 2 minut). Rozłóż makaron na talerze, połóż na nim boczek i posyp parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 230 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 13.8 g Cukry: 19.9 g Wymienniki: 3.5 WW: 2.0 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/orcchiette-z-brukselka-i-wedzonym-boczkiem/