Włóż jajka i cukier do misy miksera elektrycznego i ubijaj aż masa będzie lekka i napowietrzona, 8-10 minut. Czym dłużej to będziesz robić, tym lepiej. Możesz to zrobić ręcznie ale będzie to naprawdę duże wyzwanie.
Podczas gdy jaja są ucierane, włóż czekoladę i masło do miski i postaw na garnku z lekko gotującą się wodą, ale tak, żeby miska nie dotykała wody. Mieszaj drewnianą łyżką aż się rozpuszczą.
Zmniejsz prędkość miksera do średniej. Dodawaj czekoladę wymieszaną z masłem do masy jajecznej i nieprzerwanie mieszaj. Ważne jest żeby dodawać czekoladę do jajek a nie odwrotnie.
Ubijaj śmietanę do momentu, kiedy z podniesionej trzepaczki śmietana opadając stworzy na powierzchni linię zanim zniknie. Tak na wpół ubitą śmietanę dodaj to mieszkanki czekoladowo jajecznej i delikatnie wmieszaj. Przełóż krem do naczyń, w których będziesz podawać. Odstaw przynajmniej na godzinę do schłodzenia.
Krem Baileys możesz zrobić wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem. Włóż składniki do miski i ubijaj do momentu aż składniki się połączą. Podawaj mus z dużą porcją kremu. Możesz posypać kakao.