Ravioli z indykiem i grzybami
 
Składniki
Nadzienie (47 ravioli)
  • 300 g fileta z indyka zmielonego
  • 100 g pieczarek, najlepiej brązowych
  • 70 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto
  • 230 g mąki typu 00
  • 40 g wody
  • 80 g jajek
  • szczypta soli
Do podania
  • śmietanka kremówka
  • suszone borowiki, zmielone
Przygotowanie
  1. Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
  2. Pieczarki pokrój i podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Odstaw. Indyka obsmaż na pozostałych dwóch łyżkach rozdrabniając go w czasie smażenie widelcem, żeby nie pozbijał się w grudki. Natkę pietruszki posiekaj.
  3. Do miksera włóż najpierw pieczarki, rozdrobnij je trochę, następnie dodaj indyka, rozdrabniaj dalej do pożądanej konsystencji. W międzyczasie dodaj śmietanę, a pod koniec natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".
  5. Rozwałkowane ciasto przytnij do długości ravioleri (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykrywasz nadzienie drugim płatem ciasta, dociskasz wałeczkiem, zdejmujesz ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągasz je z ravioleri. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.
  6. Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię ze śmietanką doprawioną zmielonymi prawdziwkami. Podgrzej, wyłóż na talerz.
  7. Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i takie zamrozić. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze :-)
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 6 Kalorie: 198 kcal Białka: 11.3 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 19.6 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.0 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/ravioli-z-indykiem-i-grzybami/