Ciasteczka rozmarynowe
 
Składniki
21 ciasteczek o średnicy 6 cm
  • 180 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 60 g miodu
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. Połącz wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do lodówki na ok. 15 minut. Ciasto ma być zwarte ale dać się rozwałkować.
  3. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj krążki (u mnie o średnicy 6 cm). Piecz w piekarniku 10-12 minut, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aż zrumienią się na złotobrązowy kolor.
  4. Przełóż je na metalową kratkę do ostudzenia, zanim podasz lub włożysz do hermetycznego pojemnika.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 21 Kalorie: 504 kcal Białka: 6.6 g Tłuszcze: 27.1 g Cukry: 58.3 g Wymienniki: 8.5 WW: 5.8 WBT: 2.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasteczka-rozmarynowe/