Ravioli z botwinką i serem kozim
 
Składniki
Nadzienie (33 ravioli)
  • 75 g botwinki (razem z ogonkami)
  • 25 g młodego buraczka
  • 125 g koziego twarogu
  • 10 g parmezanu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto
  • 230 g mąki typu 00
  • 40 g wody
  • 80 g jajek
  • szczypta soli
Do podania
  • śmietanka kremówka
  • koperek
Przygotowanie
  1. Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
  2. Botwinkę umyj i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podduś ją aż zmięknie i wyparują soki. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Buraczka przekrój na 4 części i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Zetrzyj go na drobnej tarce. Połącz botwnikę i buraczka z kozim serkiem i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".
  4. Rozwałkowane ciasto przytnij do długości ravioleri (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykryj nadzienie drugim płatem ciasta, dociśnij wałeczkiem, oderwij ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągnij gotowe ravioli z ravioleri. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.
  5. Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię ze śmietanką. Podgrzej, wyłóż na talerz, posyp posiekanym koperkiem.
  6. Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i takie zamrozić. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze :-)
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 165 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 6.3 g Cukry: 20.6 g Wymienniki: 2.9 WW: 2.1 WBT: 0.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/ravioli-z-botwinka-i-serem-kozim/