Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wysmaruj tłuszczem.
Zrób nadzienie do ciasta, mieszając najpierw widelcem 75 g mąki z 30 g masła, aż otrzymasz mieszaninę, która będzie przypominać konsystencją kruszonkę. Następnie, wciąż używając widelca, wmieszaj cynamon, posiekane pekany oraz syrop klonowy, żeby powstała lepka, sprężysta pasta. Odstaw ją na bok.
Ciasto - przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Utrzyj masło z cukrem (aż mieszanina będzie puszysta i jasna), a następnie wmieszaj łyżkę sypkich składników, jajko, kolejną łyżkę mąki z proszkiem i sodą i drugie jajko. Dodaj resztę mąki, a na koniec dodaj creme fraiche. Ciasto powinno być dość gęste. Nałóż do foremki trochę ponad połowę ciasta. Rozprowadź je wzwyż na ściankach i wokół tulejki pośrodku formy. Lepkie nadzienie nie powinno się rozlać po ściankach. Nałóż ostrożnie nadzienie do wgłębienia w cieście, a następnie pokryj je pozostałym ciastem. Wygładź powierzchnię i wstaw babkę do piekarnika na 40 minut, chociaż dobrze jest wbić zaostrzony patyczek w środek ciasta po 30 minutach. Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu z biszkoptu (oczywiście lepkie nadzienie zostanie na patyczku), odstaw ciasto w foremce na 15 minut do ostygnięcia na metalową kratkę, a następnie za pomocą małej łopatki oddziel ciasto od foremki, nie zapominając o tulejce pośrodku, i wyłóż ciasto na metalową kratkę.
Kiedy całkowicie ostygnie, oprósz je cukrem pudrem przez sitko.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 451 kcal Białka: 6.9 g Tłuszcze: 27.9 g Cukry: 43.2 g Wymienniki: 7.1 WW: 4.3 WBT: 2.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/babka-z-pekanami/