Babka z pekanami
 
Składniki
Nadzienie
  • 75 g mąki orkiszowej
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g pekanów, grubo posiekanych
  • 125 g syropu klonowego
Ciasto
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 230 g cerme fraiche (kwaśna, gęsta śmietana 30%)
Do dekoracji
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wysmaruj tłuszczem.
  2. Zrób nadzienie do ciasta, mieszając najpierw widelcem 75 g mąki z 30 g masła, aż otrzymasz mieszaninę, która będzie przypominać konsystencją kruszonkę. Następnie, wciąż używając widelca, wmieszaj cynamon, posiekane pekany oraz syrop klonowy, żeby powstała lepka, sprężysta pasta. Odstaw ją na bok.
  3. Ciasto - przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Utrzyj masło z cukrem (aż mieszanina będzie puszysta i jasna), a następnie wmieszaj łyżkę sypkich składników, jajko, kolejną łyżkę mąki z proszkiem i sodą i drugie jajko. Dodaj resztę mąki, a na koniec dodaj creme fraiche. Ciasto powinno być dość gęste. Nałóż do foremki trochę ponad połowę ciasta. Rozprowadź je wzwyż na ściankach i wokół tulejki pośrodku formy. Lepkie nadzienie nie powinno się rozlać po ściankach. Nałóż ostrożnie nadzienie do wgłębienia w cieście, a następnie pokryj je pozostałym ciastem. Wygładź powierzchnię i wstaw babkę do piekarnika na 40 minut, chociaż dobrze jest wbić zaostrzony patyczek w środek ciasta po 30 minutach. Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu z biszkoptu (oczywiście lepkie nadzienie zostanie na patyczku), odstaw ciasto w foremce na 15 minut do ostygnięcia na metalową kratkę, a następnie za pomocą małej łopatki oddziel ciasto od foremki, nie zapominając o tulejce pośrodku, i wyłóż ciasto na metalową kratkę.
  4. Kiedy całkowicie ostygnie, oprósz je cukrem pudrem przez sitko.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 451 kcal Białka: 6.9 g Tłuszcze: 27.9 g Cukry: 43.2 g Wymienniki: 7.1 WW: 4.3 WBT: 2.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/babka-z-pekanami/