180 g orzechów laskowych, uprażonych i obranych ze łupinki
65 g mąki orkiszowej
4 jajka
120 g cukru do wypieków
50 g masła (rozpuszczonego)
Nadzienie
800 g ricotty
200 g cukru
2 łyżki skórki pomarańczowej drobno startej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g śmietanki kremówki (36%) ubitej do "miękkich wierzchołków"
Do podania
cukier puder do posypania
czereśnie lub dżem rabarbarowy własnej roboty
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Posmaruj masłem dwie tortownice o średnicy 22 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Orzechy i mąkę zmiksuj na drobno zmieloną mączkę. Jajka i cukier włóż do miski i ubijaj przez 6 minut lub do potrojenia objętości. W trzech porcjach, używając dużej metalowej łyżki, wmieszaj mączką orzechową do ubitych jajek z cukrem. Dodaj rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj. Podziel mieszankę na dwie części i wygładź szpatułą cukierniczą. Piecz przez 15 minut. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia, zanim wyjmiesz upieczone ciasto z formy.
Podczas gdy ciasto stygnie, włóż ricottę, cukier, skórkę pomarańczową i wanilię do misy miksera i ubijaj na wysokich obrotach przez 4 minuty lub do czasu gdy mieszanka będzie gładka. Wmieszaj ubitą śmietanę.
Wyłóż spód i boki jednej z tortownic (wyczyszczonej) papierem do pieczenia. Połóż jedno z upieczonych ciast. Nałóż łyżką mieszankę ricotty na ciasto i wygładź szpatułą cukierniczą. Na wierzchu połóż drugie ciasto i lekko dociśnij. Chłódź w lodówce przez 1 godzinę lub do podania (najlepiej przez noc). Zdejmij formę i posyp cukrem pudrem. Podawaj z dżemem rabarbarowym.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 320 kcal Białka: 9.7 g Tłuszcze: 20.8 g Cukry: 23.5 g Wymienniki: 4.7 WW: 2.4 WBT: 2.3
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-z-orzechow-laskowych-z-ricotta/