Grillowany tuńczyk z kaparami, oliwkami i cytryną
 
Składniki
  • 2 steki z tuńczyka, każdy ok. 140 g, 2 cm grubości
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 100 g białego octu winnego (100 ml)
  • 50 g cukru pudru (100 ml)
  • czarne oliwki
  • kapary
  • sól
  • świeże zioła do podania
Przygotowanie
  1. Skórkę z cytryny pokrój w cienkie paseczki. Zalej wodą i zagotuj, schłódź, odlej wodę, dolej trochę świeżej wody i znowu zagotuj. Czynność powtarzaj trzykrotnie. W ten sposób usuniesz ze skórki jej goryczkę i pozbędziesz się nadmiaru kwasowości. Uzyskamy naturalny smak cytryny. Ocet z białego wina wymieszaj z cukrem pudrem (w równych ilościach). Zagotuj. W ten sposób powstanie syrop. Wlej do naczynka, a następnie dołóż przegotowaną wcześniej trzykrotnie skórkę z cytryny. Kapary zalej oliwą z oliwek i postawi naczynko na brzegu grilla, by lekko je podgrzać. Oliwki pokrój na cienkie paseczki i również zalej oliwą z oliwek, podgrzej jak kapary. Cytrynę obierz ze skórki i wyfiletuj. Pokrój w kostkę, odłóż na ściereczkę, aby odcisnąć część soku. Zalej oliwą z oliwek i bardzo lekko podgrzewaj na brzegu grilla.
  2. Filet z tuńczyka posmaruj oliwą, przypraw solą. Ułóż na rozgrzanym grillu. Czas grillowania zależy od grubości mięsa (2 cm grillować po 2 min, z każdej strony lub wg uznania). W trakcie grillowania wyciskaj na rybę sok z cytryny. Tuńczyka wyłóż na podgrzany talerz, połóż pokrojone oliwki, kapary, skórkę z cytryny, cytrynę, oraz polej oliwą z cytryny oraz syropem. Dekorować świeżymi ziołami.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 175 kcal Białka: 23.9 g Tłuszcze: 8.9 g Cukry: 0.0 g Wymienniki: 1.8 WW: 0.0 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/grillowany-tunczyk-z-kaparami-oliwkami-i-cytryna/