Orzechowiec
 
Składniki
Ciasto
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g miodu
  • 4 łyżki ciepłego mleka (u mnie ryżowe)
Krem
  • 60 g budyniu o smaku waniliowym
  • 500 ml mleka (ryżowego)
  • 100 g masła
Karmel orzechowy
  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 45 g miodu
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie
  1. Mąkę i sodę do pieczenia przesiej, dodaj masło i smalec, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko i żółtka, cukier, miód, mleko i szybko zagnieć (można również zmiksować w malakserze). Ciasto podziel na 3 równe części, rozwałkuj każde na wielkość blachy. Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
  2. Budyń rozpuść w 100 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.
  3. Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz. Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut. Gorącą masę rozsmaruj na cieście.
  4. Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu. Trzeciego dnia jest jeszcze lepsze :-)
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 455 kcal Białka: 6.4 g Tłuszcze: 27.7 g Cukry: 45.0 g Wymienniki: 7.3 WW: 4.5 WBT: 2.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/orzechowic/