Ratatouille czyli warzywa duszone po prowansalsku
 
Składniki
  • 2 papryki żółte (220 g bez części niejadalnych)
  • 2 papryki czerwone (410 g bez części niejadalnych)
  • 1 bakłażan (444 g)
  • 1 cukinia (370 g)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 60 g cebuli
  • 5 g czosnku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszony tymianek, bazylia, oregano (wg uznania)
Przygotowanie
  1. W piekarniku rozgrzej grill. Każdą paprykę przetnij na cztery części, ułóż na ruszcie skórką do góry i opiekaj, aż poczernieje. Włóż do grubej torebki foliowej i poczekaj, aż ostygnie. Zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i pokrój paprykę na kawałki. Pokrój bakłażana w plastry o grubości 2 cm, posmaruj każdy z dwóch stron oliwą i opiekaj, aż lekko zbrązowieje, przewracając w trakcie opiekania. Pokrój plastry w kostkę.
  2. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na oleju. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do cebuli. Duś 2-3 minut. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i obsmażaj przez 10 minut, kilkukrotnie mieszając. Dodaj bakłażana i paprykę, pulpę pomidorową, sól, pieprz, zioła i duś powoli pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie jarzyny zrobią się miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 45 Białka: 1.4g Tłuszcze: 2.3g Cukry: 4.7g Wymienniki: 0.8 WW: 0.5 WBT: 0.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/ratatouille/