Pulpety gotowane
 
Składniki
Pulpety
  • ½ kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz, zioła
Wywar
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Przygotowanie
  1. Przygotuj wywar. Do gotującej się wody wrzuć oczyszczone i pokrojone warzywa. Gotuj ok. 30 minut.
  2. Przygotuj pulpety. Do zmielonego mięsa dodaj jajo, bułkę tartą, przypraw i wymieszaj dokładnie. Formuj pulpeciki, każdy o wadze ok 50 g. Wrzuć je do przygotowanego wywaru na 30 minut. Gotowe.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 115 kcal Białka: 21.5 g Tłuszcze: 1.9 g Cukry: 3.0 g Wymienniki: 1.3 WW: 0.3 WBT: 1.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/pulpety-gotowane/