Ziemniaki opiekane
 
Składniki
  • 700 g ziemniaków
  • 30 g oleju z pestek winogron
  • świeży rozmaryn
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól i sól w płatkach
Przygotowanie
  1. Zagotuj wodę. Posól. Ziemniaki umyj i w łupinach wrzuć do gotującej się, osolonej, wody. Gotuj do miękkości, ok. 25-30 minut. Odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, aż będzie gorący, ale nie będzie dymił. Pokrój ziemniaki na ćwiartki. Wrzuć na patelnię i smaż przez ok. 2 minuty, nie mieszając, aż zrumienią się z jednej strony. Dopraw solą w płatkach i pieprzem. Dodaj rozmaryn. Potrząśnij patelnią i przewróć ziemniaki tak, żeby się obsmażyły z drugiej strony. Rób to tak długo, aż obsmażą się równo ze wszystkich stron.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 142 Białka: 2,4g Tłuszcze: 5.1g Cukry: 21.5g Wymienniki: 2.7 WW: 2.1 WBT: 0.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/przystawki/ziemniaki-opiekane/