300 g makaronu spaghetti - jeżeli nie robicie sami, wybierajcie taki, który jest najbardziej do niego zbliżony, chropowata powierzchnia suchego makaronu powoduje, że sos dokładnie otula nitki spaghetti a odczucia smakowe ... hmmm
50 g twarogu koziego
50 g mascarpone
20 g grana padano
5 g czosnku
20 g oleju z pestek winogron
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
garść świeżej mięty
Przygotowanie
Bób gotuj we wrzącej wodzie 4 minuty, odcedź i obierz.
Wstaw wodę na makaron, posól, nie wlewaj oliwy. Kiedy woda się zagotuje wstaw makaron. Makaron gotuj al dente. Kiedy makaron się gotuje do dużej patelni wlej olej, dodaj drobno posiekany czosnek, bób, ser mascarpone i kozi. Smaż przez kilka minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelnię dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i podgrzej. Jeżeli potrzeba dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Na koniec posyp grana padano i posiekaną miętą.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 192 kcal Białka: 8.4 g Tłuszcze: 7.1 g Cukry: 23.6 g Wymienniki: 3.4 WW: 2.4 WBT: 1.0
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/spaghetti-z-bobem-i-mieta/