Spaghetti z bobem i miętą
 
Składniki
  • 300 g bobu (waga po obraniu, przed - 400-450 g)
  • 300 g makaronu spaghetti - jeżeli nie robicie sami, wybierajcie taki, który jest najbardziej do niego zbliżony, chropowata powierzchnia suchego makaronu powoduje, że sos dokładnie otula nitki spaghetti a odczucia smakowe ... hmmm
  • 50 g twarogu koziego
  • 50 g mascarpone
  • 20 g grana padano
  • 5 g czosnku
  • 20 g oleju z pestek winogron
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść świeżej mięty
Przygotowanie
  1. Bób gotuj we wrzącej wodzie 4 minuty, odcedź i obierz.
  2. Wstaw wodę na makaron, posól, nie wlewaj oliwy. Kiedy woda się zagotuje wstaw makaron. Makaron gotuj al dente. Kiedy makaron się gotuje do dużej patelni wlej olej, dodaj drobno posiekany czosnek, bób, ser mascarpone i kozi. Smaż przez kilka minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Na patelnię dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i podgrzej. Jeżeli potrzeba dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Na koniec posyp grana padano i posiekaną miętą.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 192 kcal Białka: 8.4 g Tłuszcze: 7.1 g Cukry: 23.6 g Wymienniki: 3.4 WW: 2.4 WBT: 1.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/spaghetti-z-bobem-i-mieta/