Ciastka czekoladowe
 
Składniki
  • 60 g cukru kokosowego
  • 180 g masła migdałowego (zwróć uwagę, żeby nie było dosładzane; to którego użyłam było solone)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g kakao + do posypania
  • 70 g płatków quinoa
  • 100 g pasty daktylowej (lub posiekanych daktyli)
  • 75 g posiekanej czekolady 70%
  • 50 g syropu ryżowego
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 160°C.
  2. Do miski wsyp cukier, masło migdałowe, jajko, wanilię, sodę, kakao, płatki quinoa, daktyle i syrop ryżowe i dobrzej wymieszaj. Po chwili dodaj posiekaną czekoladę i wmieszaj ją w masę. Schłódź masę.
  3. Z kawałków masy o wadze 40 g rób kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między kulkami zostawiaj odstępy. Ja je ułożyłam na dwóch blaszkach. Spłaszcz kulki i włóż blachy do piekarnika. Piecz przesz 15-18 minut.
  4. Ostudź. Posyp kakao.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 458 kcal Białka: 11.8 g Tłuszcze: 24.8 g Cukry: 46.9 g Wymienniki: 7.4 WW: 4.7 WBT: 2.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciastka-czekoladowe/