180 g masła migdałowego (zwróć uwagę, żeby nie było dosładzane; to którego użyłam było solone)
1 jajko
2 łyżeczki pasty waniliowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
20 g kakao + do posypania
70 g płatków quinoa
100 g pasty daktylowej (lub posiekanych daktyli)
75 g posiekanej czekolady 70%
50 g syropu ryżowego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 160°C.
Do miski wsyp cukier, masło migdałowe, jajko, wanilię, sodę, kakao, płatki quinoa, daktyle i syrop ryżowe i dobrzej wymieszaj. Po chwili dodaj posiekaną czekoladę i wmieszaj ją w masę. Schłódź masę.
Z kawałków masy o wadze 40 g rób kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między kulkami zostawiaj odstępy. Ja je ułożyłam na dwóch blaszkach. Spłaszcz kulki i włóż blachy do piekarnika. Piecz przesz 15-18 minut.
Ostudź. Posyp kakao.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 458 kcal Białka: 11.8 g Tłuszcze: 24.8 g Cukry: 46.9 g Wymienniki: 7.4 WW: 4.7 WBT: 2.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciastka-czekoladowe/